
İçindekiler
- 1 Bölümlere Göre Güzel Sanatlara Hazırlanan Öğrencilerin Korkulu Rüyası Olan Çıkmış Sorular
- 1.1 Sizi arayıp bilgi verelim:
- 1.2 Yetenek sınavlarında çıkmış sorular
- 1.3 Fotoğrafçılık Özel Yetenek Sınavları
- 1.4 Sizi arayıp bilgi verelim:
- 1.5 Grafik Tasarım Bölümü Özel Yetenek Sınavları
- 1.6 Sizi arayıp bilgi verelim:
- 1.7 İç Mimarlık Bölümü Özel yetenek sınavlarında çıkmış sorular
- 1.8 Sizi arayıp bilgi verelim:
- 1.9 Heykel Bölümü Özel Yetenek Sınavları
- 1.10 Sizi arayıp bilgi verelim:
- 1.11 Resim Bölümü Özel Yetenek Sınavları
- 1.12 Sizi arayıp bilgi verelim:
- 1.13 Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü Özel Yetenek Sınavları
- 1.14 Sizi arayıp bilgi verelim:
- 1.15 Endüstri Ürünleri Tasarımı Özel Yetenek Sınavları
- 1.16 Sizi arayıp bilgi verelim:
- 1.17 Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Özel Yetenek Sınavları
- 1.18 Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Özel Yetenek Sınavları
- 1.19 Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü yetenek sınavlarında çıkmış sorular
- 1.20 Sizi arayıp bilgi verelim:
2019-2020 Özel Yetenek Sınavlarının ön kayıt tarihlerini, sınav tarihlerini, bölümleri ve kontenjanlarını, TYT taban puanlarını, sınavlara ait yönerge ve kılavuzları, başvuru adres ve linklerini ve önemli ayrıntılarını bulabileceğiniz listemiz yayında. Buraya tıklayarak tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Sınavlara girecek öğrencilere başarılar dileriz.
Bölümlere Göre Güzel Sanatlara Hazırlanan Öğrencilerin Korkulu Rüyası Olan Çıkmış Sorular
Başlık sizi korkutmasın. Çünkü çıkmış olan sorular, bazıları için korkulu bir rüya ya da kötü bir anı olsa da, pek çok kişi için de hayallere açılan kapıdır. Yani pek çok öğrenci bu sorular ile hayalini kurduğu bölüme girmiş ve başarıyı yakalamıştır. Soruların gerçekten yetenek sınavlarında çıkmış sorular olması ise şimdi hazırlık aşamasında olan öğrenciler için büyük önem taşıyor. Eğer şansınız varsa aynısı ya da benzerleri ile karşılaşabilirsiniz ama karşılaşmasanız dahi, bu sorular size sınav hakkında daha gerçekçi bilgiler verecek ve bir öngörü oluşturacaktır. Dolayısıyla çıkmış soruların incelenmesi son derece önemlidir. Bu işi zaten çıkmayacak olan sorular ile zaman kaybetmek gibi düşünmemek gerekir.
Öncelikle güzel sanatlara hazırlanan öğrencilerin tabi olacağı güzel sanatlar özel yetenek sınavları hakkında bilgi verecek olursak, genellikle 3 aşamalı olan bir sınav sisteminden bahsetmemiz gerekiyor. İlk olarak tüm adayların dâhil olduğu desen sınavı gerçekleştirilmektedir ve desen sınavında, canlı bir modele bakılarak gerçekleştirilen çizimler yapılmaktadır. Bir ön eleme niteliğine sahip olan sınavı geçenler ise ikinci aşamaya geçmeye hak kazanırlar.
Özel yetenek sınavları, ikinci aşamada ise adayların bölümlerine göre değerlendirilmesini ifade eder. Bölümlere uygun olarak desen sınavları ve imgesel ya da imgesel ve natürmort çizim şeklinde sınavlar gerçekleştirilir. Desen sınavı genellikle öğrenciler için en can alıcı nokta oluyor. Bu aşamada canlı modeller, farklı duruş şekilleri, farklı yaş ve cinsiyet belki de farklı satılarda öğrencilerin çizimi için hazır bulunuyor. Bu da her zaman sürprizler ile karşılaşmaya açık olduğunuzu gösteriyor.
Sizi arayıp bilgi verelim:
Bizi Arayın 05434541520
Mail gönderin
Peki, yetenek sınavlarında çıkmış sorular incelendiğinde hangileri bize hitap ediyor? Bu sorunun cevabını ise bölümlere göre yaptığımız gruplandırma ile veriyoruz. Bu ışıkta siz de hayallerinizi süsleyen bölüme hazırlanabilirsiniz. Geçelim bölümlere göre çıkmış sorularımıza ama belirtelim ki, canlı model eşliğinde gerçekleşen çizimler desen sınavının konusuyken, obje komposizyonları da natürmort sorularıdır. Diğer soru paylaşımlarımız ise imgesel sınav soruları olacaktır. Bu bağlamda soruları incelemeye başlayabiliriz.
Fotoğrafçılık bölümü adayları, genellikle özel yetenek sınavları için ilk aşama olan desen çiziminden muaf olmakla birlikte klasik yetenek sınavına giriyor ve de yazılı genel kültür sınavına tabi oluyor. Mülakat ise önemli bilgilerin sorulması şeklinde gerçekleşiyor. Yazılı genel kültür sınavında, geçmiş yıllarda bölüme ilişkin sorular sorulmuştur. Örneğin, “Home filminin yönetmeniz kimdir?”, “Fotoğrafın icadından günümüze kaç yıl geçmiştir?” ve “Camera Lucida’nın yazarı kimdir?” gibi sorular bu bölümde yer almıştır. Mülakat sırasında ise birbirinden farklı konulara dair sorular sorulmuştur bu güne kadar. “Devrim” arabasının fotoğrafını gösterip, markası da sorulmuştur, Jhon Simpson karakterinin resmini gösterip adı da sorulmuştur.
İlginç sorulardan biri ise gösterilen ofis fotoğrafıdır. Ofisin hangi kuruma ait olduğu sorusu yöneltilmiştir adaylara ve cevap Google ’dır. Buna benzer şekilde, sınavın yapıldığı Bomonti yerleşkesine çok yakın olan Bomont Bira Fabrikaları ’nın fotoğrafı gösterilip, hangi semtte olduğu sorulmuştur. Dolayısıyla bu tip sorulara hazırlıklı olmakta fayda var. Son olarak bölüme dair çıkmış sorular arasında yer alan birkaç örnek daha verecek olursak, en ilgi çekenlerden biri Müşfik Kenter ’in fotoğrafının gösterilip isminin sorulmasıdır. Eskrim sporunun tarif edilmesinin ardından isminin sorulması ise bir diğer soru örneği. Kısacası, bölüme dair kültürel anlamda bilgiler yoklanırken, görsel dikkat ve de ilgiler de değerlendirilmektedir. Bu durum, sınava hazırlık sürecinde, daha dikkatli olmanız ve çevrenize eleştirel bir göz ile bakmanız gerektiğini göstermektedir. Bu şekilde daha net cevaplar ile sınavda hazır bulunabilirsiniz.
Yetenek sınavlarında çıkmış sorular, sizin karşınıza da çıkması muhtemel olan soru kalıpları ile ilgili ipucu verdiği için büyük bir önem taşıyor. Aynı soruların çıkma ihtimali ne kadar düşükse, benzer soruların çıkma ihtimali de o kadar yüksektir. Çünkü temelde amaç bölüme uygunluğunuzu belli soru amaçları ile tespit etmektir. Soruların sizden beklediği cevaplar, belli özelliklerinizi değerlendirme amaçlıdır.
Sizi arayıp bilgi verelim:
Bizi Arayın 05434541520
Mail gönderin
Son olarak grafik tasarım bölümü için en kapsamlı ve ilgi çekici çıkmış soruyu paylaşacak olursak, pek çok detay sizi bekliyor. Burada da çeşitli yeteneklerinizi bir arada gösterme fırsatı yakalayacaksınız. Herhangi bir gazetenin promosyon afişinin hazırlanması istenmiştir. Kâğıdın tamamı afiş alanı olarak kullanılırken, gazeteyi temsil eden görselin kullanılması da zorunludur. Ayrıca zorunlu tutulan “…’den büyük fırsat! 30 kupona 3 armağan!” sloganı da zorunlu olarak kullanılması gerekenlerden biridir. Hediyelerden biri olan Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi adlı eseri, orijinal kapağı hatırlanıyorsa o şekilde, hatırlanmıyorsa da yeni kapak tasarımı ile afişte yer alacaktır. Diğer hediyeler ise İpana diş macunu ve klasik cam şişede koladır ve yine tasarımları yapılarak afişe yerleştirilmeleri gerekmektedir. Kısacası birden çok objenin tasarımı ve de bir kompozisyon içerisine yerleştirilmesi sizi bekliyor. Aynı şekilde olmasa da benzer nitelikte bir talep ile karşılaşmanız muhtemeldir.
Sizi arayıp bilgi verelim:
Bizi Arayın 05434541520
Mail gönderin
Marmara Üniversitesi’nin İç mimarlık bölümün çıkmış sorularından birini verecek olursak, bu kez kapı ve pencere detayına yoğunlaşıldığını görmekteyiz. Ütü yapan bir kişiyi, içerisinde bulunduğu mekânın detaylarının, özellikle de pencere ve kapı üzerinde durularak çizilmesi istenmiştir. Doğuş Üniversitesi’nin ise tek bir obje üzerinde durduğunu görüyoruz. Geçmiş dönemlerde çıkan soruya bakacak olursak, bir kutu kolanın yatay ve düşey durumda çizimini görmekteyiz. Güzel sanatlar özel yetenek sınavları, bölümler ile doğru orantılı olarak değerlendirildiğinden, iç mimarlık için verilen spesifik bilgiler de son derece önemsenmesi gereken örneklerdir.
Sizi arayıp bilgi verelim:
Bizi Arayın 05434541520
Mail gönderin
Vereceğimiz üçüncü bir çıkmış soru örneğinde de bu durumu görmekteyiz. Bu kez istenenler adayların belirleyeceği bir mekânda karşılıklı olarak tavla oynayan iki kişi ve de onları izleyen üçüncü bir kişi figürüdür. Üçüncü kişinin ayakta olması özellikle istenmiştir. Bu şekilde insan figürleri üzerine yoğun bir çalışma isteniyor ve yeteneklerin tam olarak tahlil edilmesi sağlanıyor. Bunun yanı sıra, çamaşırlıkta ahşap mandal ile asılmış çamaşırlar gibi cansız çizimler de daha önce çıkmış konular arasında yer alır. Hayal ürünü bir kompozisyonun yanı sıra canlı model ile çizim de heykel bölümü adaylarının yetenek sınavlarında söz konusu olabilmektedir. Uzanmış canlı model de karşınıza çıkabilir bu durumda, çiziminde zorlanacağınız yaş ve vücut yapısında modeller de. Eğer hayal ürünü ve belli bir kompozisyon söz konusu ise birbirinden çok farklı mekânlar söz konusu olacaktır. Örneğin çıkmış sorulardan biri olarak, tuvalet paspaslayan bir insan figürünü örnek gösterebiliriz.
Ne kadar hazırlıklı olursanız, bu tür sorular karşısında da o kadar rahat olabileceksiniz ve heykel bölümü hayallerinize o kadar yaklaşacaksınız. Özel yetenek sınavlarında çıkmış sorular korku uyandırmaktan ziyade, başarıya açılan bir kapı olduğundan, rahat ve kendinden emin olmak en önemli özelliktir.
Sizi arayıp bilgi verelim:
Bizi Arayın 05434541520
Mail gönderin
Yetenek sınavlarında çıkmış sorular içinde bir diğer ise erkek terziye elbisesini prova ettiren kadın ve yanındaki köpeği olmuştur. Detayları hayal gücünüz ile şekillendirirken, verilen bilgiler ışığında eserinizi yaratmanız istenmektedir. Buna benzer bir şekilde oluşturulması istenen kompozisyonlardan biri ise seyyar satıcı, bisikletinin yanında ya da üstünde duran kadın figürü, kukla oynatan bir figür ile çocuk çizimidir. Çok fazla detayın oluşu, sınavın da daha zorlayıcı olabileceğinin göstergesi olarak kabul edilebilir ancak doğru bir yerleşim planı oluşturduğunuzda çok daha başarılı olabilirsiniz. Resim bölümü yetenek sınavlarında çıkmış sorulardan bir diğeri ise yine insanları hedef alarak figür çizimlerinin önemine vurgu yapıyor. Bankta oturan yaşlı adam ile röportaj yapan bir kadın muhabir ve de eşliğinde çekim yapan kameraman, çıkmış sorular arasında yer alan kompozisyonlardan bir diğeridir.
Sizi arayıp bilgi verelim:
Bizi Arayın 05434541520
Mail gönderin
Sahne dekor, figür çizimleri ya da obje çizimlerindeki özen kadar, kompozisyon bütününe önem veren bir bölümdür. Dolayısıyla yetenek sınavında da farklı mekânların ve birbirinden çok farklı konuların söz konusu olduğunu görmekteyiz. Örneğin daha önce istenenlerden biri oyuncakçı dükkânı olmuştur. Dükkân, tezgâhtar, anne ve çocuk kompozisyonun temel öğelerini oluşturur. Çocuk çok sayıda oyuncağı almak isterken, annesinin bir tanesini almasına izin verdiği çocuk ve de tezgâhta, çok fazla oyun detayı arasında resimlenmelidir. Geçmiş sınavlardan birine örnek olan konuya ek olarak, bir fotoğrafçı kompozisyonu isteğini de verebiliriz. Çıkmış sorular arasında yer alan konu, fotoğraf stüdyosunda fotoğraf çektiren bir bayan ile fotoğrafçı kompoziyonudur.
Sahne dekor bölümüne uygun olarak tiyatro sahnesinin resimlenmesi de daha önceki bölüm özel yetenek sınavları için geçerli olduğu gibi istenenlerden biridir. Buna göre tiyatro sahnesi tüm detayları ile resimlenmiş ve 4 farklı figürün imgesel komposizyonu istenmiştir. Sahne söz konusu olduğunda, kostümler de bu bütünün önemli bir parçasıdır. Bununla da ilgili olarak sınavda abiye giyim ürünleri tasarlayan bir dükkânın vitrini de yer almıştır. Vitrinin tasarım detayları da sizin yeteneğinizi konuşturacağınız önemli bir fırsat olacaktır. Kumaş dokuları da bu bağlamda kompozisyonunuzun bir parçası olabilir ve işinizi biraz daha zorlaştırabilir. Akordeon çalan kostümlü bir adam, karısı ve de neşe ile dans eden çocuğu da bu tip bir kompozisyon olacaktır ve sizi kostüm anlamında da sınayacaktır. Bu konunun da geçmişte sorulanlardan biri olduğunu belirtelim.
Sizi arayıp bilgi verelim:
Bizi Arayın 05434541520
Mail gönderin
Endüstri ürünleri tasarımında istenenlerden biri de bir bisikletin pedal takımı zinciri ve pedalın takıldığı dişli dönen sistem ile bir ayağı yere bir ayağı da pedala basan insan figürü olmuştur. Bu da oldukça farklı becerilerin saptandığı bir çizim çalışması olmaktadır ve dolayısıyla da geçmişte yetenek sınavında tercih edilmiştir. Bunlara ek olarak vereceğimiz çıkmış sınav konusu, okul bahçesinde geçmekte. Okul bahçesindeki oyun köşesi, kum havuzu, kaydırak, salıncak, tahterevalli ve üç tekerlekli çocuk bisikletinden oluşan kompozisyon daha önce Endüstri ürünleri tasarımı bölümüne aday olanlara yöneltilmiş olanlardan biridir. Her seferinde farklı bir konu, farklı bir ortam ve birbirinden ilgisiz objeler söz konusu oluyor. Bunlara ek olarak banyo ve banyo aynasındaki yansımanın yer aldığı çizim örneği ile bölüm adaylarına yardımcı olabiliriz. Bu çizimde banyo yansımasında, diş fırçası ve saç kurutma makinası gibi çeşitli detayların da yer alması istenmiştir.
Sizi arayıp bilgi verelim:
Bizi Arayın 05434541520
Mail gönderin
Yetenek sınavlarında çıkmış sorular ve özelliklerinden bir diğerini de paylaştığımızda ortak özellikleri kavramanız çok da zor olmayacaktır. Üzerinde örtü olan bir sehpa, tabak, fincan ve de içerisinde çiçekler olan vazo adayların daha önce karşılaştığı sorulardan biridir. Dolayısıyla genellikle obje çizimlerinin, farklı dokular ile birlikte olduğu çizimler beklendiğini anlıyoruz. Üstelik geleneksel detaylar ve desenler de bu objelerin bir parçası olabilir.
İmgesel kompozisyon çizimleri yetenek sınavlarının temelini oluşturuyor. Tekstil ve Moda tasarımında, beklenenler ise elbette ki hem tekstil hem de modaya dair detaylar içerecektir. Önceki yetenek sınavlarında bölüm için istenen komposizyonlardan biri bir kız çocuğunun odası ve de odada yatağın nevresimini değiştiren bir anne olmuştur. Benzer şekilde vereceğimiz bir örnek de şu olacak; canlı manken üzerinde prova yapan bir terzi ve de mankenin üzerinde dantel ve tülden oluşan elbise.
Bir modaevinin atmosferi ve burada çalışan insanların, malzeme ve dekorasyon detayları ile birlikte çizilmesi, defileden kesitler ve modacının defile sonunda iki mankeni ile birlikte yürüyüşü gibi kareler önceli yıllarda farklı üniversitelerin yetenek sınavlarında adaylara sunulmuş olan beklentilerdir. Tekstil ve moda tasarımı, kumaşlar ve dokuları ile birebir ilişkili olduğundan, özel yetenek sınavları da bu detay üzerinde duruyor. Kumaş mağazasında üç top kumaşı müşteriye gösteren tezgâhtar, bu bağlamda geçmişte istenmiş olan yetenek sınavı çizimlerinden biridir.
Detayları özgün bir şekilde siz netleştirseniz de temelde kompozisyon belirtilmektedir ve sizden belli bir çerçeve içerisinde çizim yapmanız istenmektedir. Son olarak bu anlamda bir örnek verecek olursak, geçmiş yılların en çok konuşulan sorularından birini paylaşabiliriz; Saten elbise giymiş olan bir kadın, kürk denemektedir. Aynı zamanda ona yardımcı olan ekose gömlekli bir erkek satıcı mevcuttur. Parlak kumaştan kostüm diken terzi ise şüphesiz ki öğrencileri zorlayan ve dolayısıyla akılda kalan sınav örneklerinden biridir. Buradan da anladığımız üzere, kumaş dokuları, sınavın en can alıcı noktası olmaktadır.
Cam ve Seramik bölümü, son derece özel ve ilgi gören bir bölümdür. Bu sebeple öğrencilerinin seçiminde de büyük özen gösterilmektedir. Özgürlüğü temel alan sınavlar ise öğrenciler için hem zorlayıcı hem de rahatlatıcı olmakta. Örneğin son yıllarda adaylardan beklenenlerden biri ise kâğıdın dilendiği gibi ikiye bölünmesi ve de iki ayrı görüntü ile özgürlüğün ifade edildiği çizimlerin yapılması oldu. Buna benzer bir şekilde, kâğıdın iki parçaya ayrılması ile iki farklı objenin özel birer tasarım olarak yorumlanması da geçmişte kaşılaşılanlardan biridir. Bu sayede yaratıcı düşünce ortaya çıkmakta ve adaylar arasında daha kolay bir şekilde ayrım yapılabilmektedir.
Bunların yanında, diğer bölümlerin yetenek sınavlarında olduğu gibi, cam ve seramik bölümü sınavlarında da imgesel çizimler istenmektedir. Buna bir örnek olarak, geçen yıllarda karşılaşılan çamaşır mandalı ve kuru soğandan oluşan imgesel çalışmalar gösterilebilir. Basit ve az bir bilgi ile adayların çalışmaları istenerek, özgürce yeteneklerini ortaya koymaları beklenmektedir. Bu durum bölümle ilgili olarak hemen hemen her üniversitede aynı şekilde seyreder. Yani karşılaşacaklarınız, her zaman bu tip sorular olacaktır. Buna yönelik bir çalışma gerçekleştirerek başarı elde edeceğiniz bir sınava giriş yapabilirsiniz. Güzel sanatlar özel yetenek sınavları, başarılı sanatçıların yetişmesinin ilk aşaması olarak, ülkemiz için büyük önem taşıyor. Özen ve dikkat sayesinde, siz de başarılı sanatçılar arasında yer alabileceksiniz. Tek yapmanız gereken kararlı olmak, ne istediğini bilmek ve de çalışkan olmak.
Üniversitelere Göre Özel yetenek sınavlarında çıkmış sorular için tıklayınız.
Özel Yetenek Sınavlarının ne zaman yapıldığını öğrenmek için tıklayınız.
Yetenek sınavlarında çıkmış sorular
ANKARA RESİM KURSU
Kızılırmak Cad. No:5/3 Kızılay/Çankaya
Sizi arayıp bilgi verelim:
Bizi Arayın 05434541520
Mail gönderin
8 Comments
Hangi üniversitenin ne tür sorular sorduğunu anlayan bir yazı daha eklerseniz, özel yetenek sınavına girecek öğrencilerin hedef okulları için çok yararlı bir kaynak derleme olacaksınız. Yazıya bayıldım, daha önce bir çok sitede ve forumda benzer soruları okumuştum fakat bu denli derli toplu degildi. Bu yazınız için çok emek verdiğiniz ve işinizi ciddiye aldığınız belli. İyi çalışmalar dilerim.
İbrahim bey öncelikle güzel düşünceleriniz için teşekkür ederiz. Üniversitelere göre özel yetenek sınavlarında çıkmış soruları incelediğimiz makalemize https://ankararesimkursu.net/ozel-yetenek-sinavlarina-hazirlik/ozel-yetenek-sinavlarinda-cikmis-imgesel-sorulari-universitelere-gore/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Çizgi film bölümü neden yok acaba?
En kısa zamanda çizgi film ve animasyon bölümü yetenek sınavları ile ilgili çıkmış soruları ekleyeceğiz. Öneriniz için teşekkür ederiz Melek Hanım.
Sence olabilecek birseymi yetenek sinaviile ne alaka
Endüstri ürünleri tasarımı ve endüstriyel tasarım farklı bölümler her yerde endüstri ürünleri tasarımı yetenekle aldığı söyleniyor ama endüstriyel tasarım bölümü hakkında net bilgi bulamadım biliyorsanız söyleyebilir misiniz
Tekstil moda tasarım bölümü için tür ve resim sınavı oluyor dimi?
Ayt ye girmiyor muyuz?
“Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü” gsf’ye girmese de o da yetenek sınavı ile alıyor. onun hakkında da böyle bilgi olsa güzel olur 🙂